GY6 50cc Snelheid

 

GY6 50cc blokken hebben gelukkig potentie om er meer plezier uit te halen. Dit kan variëren van iets heel simpels zoals meer snelheid tot meer vermogen. Dit geldt zowel voor de carburateurversies als de injectieversies. Echter, bij injectieversies is het proces een stuk ingewikkelder.

 

Meer snelheid!

Bij de carburateurversie was het vrij simpel en goedkoop om je scooter gemakkelijk op te voeren. Er liep namelijk een stekker van de motor naar de CDI toe, en dit is ook zo bij de injectieversies. Bij de 50cc GY6 blokken met carburateur zit er bij de achterkoppeling een Pick-Up sensor. Deze meet het toerental van het koppelingshuis. Hierdoor wist de CDI hoeveel toeren de koppeling maakte en begrensde hierop. Als deze Pick-Up sensor wordt losgekoppeld, kan de CDI niet langer het aantal toeren van de koppeling meten, waardoor de eerder genoemde begrensde snelheid wordt opgeheven. Hierdoor kan het blok zo hard lopen als het kan. Maar je kunt het niet tijdens het rijden 1,2,3 begrenzen voor een rollenbank. Hiervoor zijn speciale begrenzers nodig. Deze begrenzer kun je instellen op de gewenste snelheid van je scooter. Het werkt vrij simpel: het manipuleert het signaal dat van de koppeling afkomt. Er zijn ook begrenzers die al zijn ingesteld op een bepaalde snelheid.

Bij de injectiemodellen is dit een stuk lastiger. Als je de stekker loshaalt, gaat de scooter een paar minuten een stuk harder dan normaal, maar dan gaat het motormanagementlampje branden. De ECU detecteert de manipulatie en zet de motor in de noodloop. De scooter gaat dan niet harder dan ongeveer 10 km/h en als je harder gaat, treedt er een harde toerenbegrenzer in werking. Als je de stekker weer terugplaatst, duurt het even voordat de ECU ziet dat alles weer normaal is en dan loopt de scooter zoals gebruikelijk. Let op: de ECU bewaart deze zogenaamde foutcode.

Afbeelding 1 Begrenzer voor carburateur.

Afbeelding 2 Rongmao MT05 ECU.

Afbeelding 3 Begrenzer voor Rongmao Injectiesysteem.

Hoe kan ik een injectiemodel opvoeren?

Je kunt een paar dingen doen:

  1. Naar de scooterzaak gaan en vragen of zij jouw scooter kunnen ontgrenzen met een speciaal apparaat.
  2. Een ECU kopen met de gewenste snelheid.
  3. Een begrenzer kopen.
  4. Zelf aanpassingen doen, maar dat kan alleen bij bepaalde modellen die gebruikmaken van een Delphi MT05 ECU en met een speciaal programma genaamd HUD ECU Hacker.

 

Wat is begrenzing?

Begrenzing is eigenlijk het afknijpen van het motortoerental om de juiste snelheid te rijden die volgens de wet is toegestaan. In Nederland is dat 25 km/h voor snorfietsen en 45 km/h voor bromfietsen. De CDI of ECU ontvangt het signaal en berekent de snelheid. Als deze te hoog is, past de CDI/ECU de ontstekingstiming aan. De timing van de ontsteking wordt sterk vertraagd, waardoor de motor geen hogere toeren kan maken en dus geen hogere snelheid kan behalen.

Let op, sommige mensen denken dat begrenzers meer vermogen geven, maar dat is niet per se waar. Natuurlijk heb je zonder begrenzing meer toeren, wat wordt gebruikt om sneller te gaan, maar het levert niet meer vermogen op het achterwiel. Het is geen toerenbegrenzer op het motorblok zelf. Dit kun je ook horen bij het optrekken. Het motorblok maakt eerst meer toeren, maar zodra de begrensde snelheid is bereikt, zakken de toeren weer.

 

Waar zit het stekkertje?

Hiervoor moet je de buddybak uit je scooter halen. Meestal zit deze vast met 4x M6 bouten (Dop 10 meestal). Als de buddybak eruit is, zie je het motorblok van bovenaf. Dan moet je zoeken naar een losse kabel met een stekker eraan, meestal in de buurt van de benzinetank. Deze trek je los, en nu zal de scooter harder lopen. Heb je een injectiemodel? Dan heeft het geen nut om deze stekker los te halen, zoals beschreven staat in "Wat is begrenzing".

 

Mijn scooter loopt niet harder dan eerder vermeld, hoe kan dit?

Sommige scooters met GY6 blokken gebruiken een varioring. Deze beperkt ook de snelheid. Je kunt deze verwijderen, maar het vergt wel enige kennis. Hiervoor moet de kickstartdeksel eraf en moet je de variateur loshalen. Dan zit er een kleine ring op de krukas die de beweging van de variateur beperkt. Hiervoor heb je speciale tools nodig.

 

Voordat!

Je een begrenzer besteld is het erg handig om te weten of jij een GY6 injectiescooter hebt en welk EFI systeem erop gemonteerd zit. Deze twee knoppen hieronder sturen jouw naar de juiste pagina:

 

Let op!

Als je ontdekt hebt of jij een GY6 injectiescooter hebt moet je met het volgende rekening houden:

  • Juiste gereedschap.
  • Geen ontgrensde ECU.
  • Euro 4 beschikken niet over een varioring.

 

Links voor andere begrenzer:

 

Zelf aanpassen aan de ECU?

Dat is mogelijk. Maar niet voor alle ECU's. Check de knoppen hieronder voor meer:

 

Zit je toch met vragen over het opvoeren van jouw injectiescooter? Stuur dan gerust een bericht hieronder. Ik zal zo snel mogelijk reageren!

* Verplicht

 

Check de knop hieronder voor vragen die ik heb aan jou en de regels om een formulier te sturen: